Jednou ze sladkých pochoutek, které se podávají v Maroku o Ramadánu, ale například i matce po narození dítěte, aby rychle nabrala zpět síly, je Sellou.

200 g hladké mouky
200 g neloupaných mandlí
200 g sezamu
1 lžičku anýzu
1 lžičku kardamomu
100 g másla
100 g cukru
trochu oleje

Tomuto nepečenému dezertu se také říká Sfouf nebo Zmita, ale pozor s názvem Sfouf se můžete setkat v Libanonu se zcela jiným dezertem.

Postup je velmi jednoduchý.

1. Nejprve uveďte do varu vodu a přidejte mandle. Povařte minutu, potom je zceďte. Nyní půjdou velmi jednoduše loupat.

sellou1

2. Orestujte na mírném ohni mandle tak, aby výslední barva byla zlatavá. Použijte přitom kapku oleje, následně ho zceďte a mandle dejte stranou.

sellou2

3. Orestujte podobným stylem také sezam. Získá příjemně oříškovou chuť.

4. Dále orestujte mouku, již bez oleje. Stačí deset minut, aby získala zlatavý nádech.

sellou3

5. Mandle, sezam a mouku spolu rozmixujte. Do rozmixované směsi pak přidejte lžičku anýzu, kardamomu a cukru. U cukru se řiďte vaší chutí. Doporučuji hnědý třtinový cukr.

6. Na pánvi roztpusťte máslo, které přidáte do připravené směsi, a dobře promíchteje. Nechte trochu ztuhnout v lednici.

sellou4

7. Sellou se podává v různých podobách a tvarech, já jsem zvolila srdíčko, zdobené sezamem a zbytkem mandlí.

IMG_4535

Advertisements