Nene, na Blízkém východě se nezbláznili. Nepochutnávají si na pravých pravých neštovicích, pouze na jídle, které se takhle „nevábně“ jmenuje. Jde o mužaddaru, jídlo, které pochází z Iráku a poprvé byla popsaná již ve 13.století. Podle legendy je to právě jídlo na způsob mužaddary, které nabídl Jákob svému hladové bratru Ezauovi, který zaň zaplatil svým právem prvorozeného (Genesis 25, 28-34).

Mužaddara je dosud oblíbená v Libanonu, mezi křesťany po celé oblasti v době půstu, ale také v židovských komunitách.

Jde o jídlo jednoduché, nenáročné na přísady a čas přípravy. Základ tvoří čočka, rýže a cibule. K tomu budete potřebovat pepř, olej, sůl, na dochucení kurkumu nebo kari.

A takhle ho připravíte:

Necháte namočit čočku na cca půl hodiny, to samé uděláte s rýži.

Následně začnete vařit čočku v její vodě, po asi 10 minutách přidáte k tomu rýži. Jemně osolíte.

Necháte osmahnout půlku jemně nakrájené cibulky, poté ji také přidáte do směsi rýže a čočky. Vaříte 25 minut.

Necháte osmahnout další půlku cibulky.

Po 25 minutách zcedíte vodu a směs dochutíte pepřem, kurkumou a olivovým olejem.

Mužaddaru rozdělíte do talířů, ozdobíte osmahnutou cibulkou.

Dobrou chuť/Sahha/Beteavon/Bon apetit

 

Advertisements